Η απόδειξή αγοράς αποστέλλεται στο email που έχετε δηλώσει.

Δωρεάν Μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 39€ 

Αρχική / Blog / Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Πίσω στο blog
18/03/2021
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

«Καλός ύπνος, υγιή γηρατειά»: Αυτό είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου που εορτάζεται φέτος στις 19 Μαρτίου!

O ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ύπνου, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Έλληνες φαίνεται να ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι περίπου ένας στους τρεις ενήλικες αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το φαινόμενο επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε βάρδιες και τους ηλικιωμένους, όπου προβλήματα ύπνου φαίνεται να έχουν περίπου οι μισοί.

Τι είναι ο ύπνος

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική, περιοδική κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα.

Που χρειάζεται ο ύπνος

Ο ύπνος είναι μια ζωτικής σημασίας συνιστώσα της γενικής κατάστασης της υγείας. Επηρεάζει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Ο ύπνος είναι ένα ανθρώπινο προνόμιο που συχνά επηρεάζεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς και από διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια.

 

Sleeping Day

Τα οφέλη του ύπνου

"Νοικοκυρεύει" το μυαλό

Ο ύπνος παίζει μεγάλο ρόλο στην ταξινόμηση των εμπειριών, στη μνήμη και στη μάθηση. Δεν είναι τυχαίο που ο λαός λέει «ο ύπνος τρέφει τα παιδιά…». Η αυξητική ορμόνη (που θεωρείται υπεύθυνη μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη) στις μεγαλύτερες ποσότητές της εκκρίνεται στη διάρκεια του ύπνου. Γι’ αυτό άλλωστε και τα βρέφη κοιμούνται περισσότερο από όλους.

Προστατεύει την καρδία

Ερευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δείχνει ότι με μία επιπλέον ώρα ύπνου καθημερινά μπορούμε να γλιτώσουμε από τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Αντίθετα, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα. Σύμφωνα με έρευνες, η χρόνια έλλειψη ύπνου συσχετίζεται με την υπέρταση και τον διαβήτη τύπου 2.

Ανεβάζει τη διάθεση

Ο ύπνος συμβάλλει και στην ψυχική μας υγεία, αφού όταν έχουμε κοιμηθεί καλά μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες και να απομακρύνουμε έτσι το ενδεχόμενο της κατάθλιψης.

Βελτιώνει τις επιδόσεις

Βελτιώνει την ευστοχία, την αντοχή, την ταχύτητα και τη συγκέντρωση. Μας τροφοδοτεί με ενέργεια και μας κάνει πιο αποδοτικούς και δημιουργικούς.

Ελέγχει την όρεξη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση του ύπνου, αλλά και ο κακός ύπνος, επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό μας και ενισχύουν την επιθυμία μας κυρίως για γλυκά και τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Απομακρύνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού

Η έλλειψη ύπνου λόγω χρόνιων αϋπνιών, οι πολλές πηγές φωτός κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για τη νύχτα (π.χ. λόγω βάρδιας) συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, επειδή επηρεάζεται η έκκριση της μελατονίνης, που πιθανώς σχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου.

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε

Το 1/3 περίπου των ανθρώπων που πιστεύουν ότι πάσχουν από αϋπνία κοιμούνται ικανοποιητικά. Απλώς ορισμένοι χρειάζονται λιγότερες από 8 ώρες ύπνου, που θεωρείται ιδεώδης μέσος όρος. Επίσης, όσο μεγαλώνουμε τόσο λιγότερο κοιμόμαστε. Καθώς ο άνθρωπος γερνά, κοιμάται πιο ελαφρά, ξυπνάει περισσότερες φορές μέσα στη νύχτα και γενικά χρειάζεται λιγότερες ώρες ύπνου. Αξίζει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αϋπνίες που παρουσιάζονται κατά περιόδους σε όλους μας δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Οι περισσότεροι μπορούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο μετά από μια ημέρα κανονικής δραστηριότητας και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για μακροχρόνιες επιδράσεις.

Στην χώρα μας υπάρχουν Κέντρα Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες.

ΠΗΓΕΣ: www.moh.gov.gr ,  www.in.gr

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας