Η απόδειξή αγοράς αποστέλλεται στο email που έχετε δηλώσει.

Δωρεάν Μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 39€ 

Αρχική / Blog / Πως να αντιμετωπίσω την Καραντίνα και την Απομόνωση;

Πως να αντιμετωπίσω την Καραντίνα και την Απομόνωση;

Πίσω στο blog
06/11/2020
Πως να αντιμετωπίσω την Καραντίνα και την Απομόνωση;

6+1 προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε τη νέα καραντίνα

Λίγες ώρες πριν  από  την νέα επικείμενη καραντίνα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοΪού στην χώρα μας η ανησυχία των επιπτώσεων αυτής της υποχρεωτικής απομόνωσης στην ψυχολογία των ατόμων  είναι ιδιαίτερα αισθητή καθώς καλούμαστε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυτοπεριοριστούμε στο σπίτι μας.

Η Κλινική Ψυχολόγος κα Μενελάου μας υπενθυμίζει  τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν ευκολότερα τον υποχρεωτικό περιορισμό:

 

  • Παραμείνετε ενεργοί / Εγκαθιδρύστε μια ρουτίνα:

Οι δραστηριότητες, η συνέπεια και το πλαίσιο μιας ρουτίνας προσφέρουν στη μέρα μας το στοιχείο της προβλεψιμότητας και μειώνουν σημαντικά το αίσθημα της απελπισίας. Ειδικότερα σε καταστάσεις οι οποίες είναι κρίσιμες, η ρουτίνα προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια. Συνεπώς, κρατήστε το πρόγραμμά σας, όσο γίνεται πιο σταθερό, όπως για παράδειγμα, κρατήστε μια συνέπεια στην ώρα που κοιμάστε και ξυπνάτε όπως επίσης και στα γεύματά σας.

  • Γυμναστείτε στο σπίτι:

Η σωματική άσκηση απελευθερώνει ορμόνες με αποτέλεσμα να επιδρά θετικά στην ψυχική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση προκαλεί την έκκριση ενδορφινών οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας, μας προσφέρουν ενέργεια και αισιοδοξία ενώ παράλληλα δημιουργούν το αίσθημα τις ευφορίας.

  • Εφαρμόστε μια ισορροπημένη διατροφή:

Τα θρεπτικά συστατικά τα οποία λαμβάνουμε μέσω των τροφών, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Συνεπώς, επιδρούν θετικά στη διάθεση μας και στη ψυχική μας υγεία. Προσπαθήστε λοιπόν, να τρώτε υγιεινά, μικρά και ισορροπημένα γεύματα και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ

  • Κρατήστε επαφή / Αξιοποιήστε την τεχνολογία:

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας επιτρέπουν να παραμείνουμε σε επαφή με τα στενά μας πρόσωπα τόσο λεκτικά όσο και οπτικά. Κατά τη διάρκεια της επιβαλλόμενης απομόνωσης από τις αρμόδιες αρχές, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε σε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κοινωνική αποστασιοποίηση δεν σημαίνει κοινωνική απομόνωση. Για τον λόγο αυτό, βεβαιωθείτε πως αυτό είναι ένα σταθερό σημείο της καθημερινότητας σας.

  • Πάρτε τον έλεγχο των σκέψεων σας:

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να ανησυχείτε για την εξέλιξη της νόσου και την πιθανότητα να προσβληθείτε από αυτή. Εάν αναλώνετε υπερβολικό χρόνο σε τέτοιου είδους σκέψεις, χρειάζεται προσπάθεια για την καλύτερη διαχείρισή τους. Σε αυτή την περίπτωση, η απόσπαση προσοχής λειτουργεί βοηθητικά: Παρακολουθήστε μια ταινία ή μια σειρά, ασχοληθείτε με τα επιτραπέζια παιχνίδια ή τα παζλ,  λύστε σταυρόλεξα ή ακόμη χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μιλήσετε με άλλα άτομα χωρίς να αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης σας ο ιός COVID-19. Μπορείτε επίσης να ‘’αναβάλλετε’’ την ανησυχία σας. Για παράδειγμα, καθορίστε 10 με 20 λεπτά μέσα στην ημέρα τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για να σκεφτείτε όσα σας ανησυχούν. Όταν οι σκέψεις αυτές έρχονται σε άλλες στιγμές της ημέρας, πείτε στον εαυτό σας πως αυτό είναι κάτι το οποίο θα χειριστείτε στον «χρόνο ανησυχίας» που έχετε καθορίσει. Όταν αυτό επαναλαμβάνεται, η σκέψη αυτή γίνεται αυτόματη. Προσέξτε όμως, να μην καθορίσετε τον χρόνο της «ανησυχίας» σας αργά το βράδυ εφόσον αυτό, ίσως λειτουργήσει εναντίον σας.

  • Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις με μέτρο:

Είναι γνωστό πως όσο περισσότερο χρόνο αναλώνουμε στις ειδήσεις και στις εξελίξεις γενικότερα, η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται αρνητικά. Αν προστατεύσετε τον εαυτό σας από την συνεχή έκθεση στις ειδήσεις, θα παρατηρήσετε πως θα σας είναι ευκολότερο να παραμείνετε ήρεμοι. Αντ ᾽αυτού, ενημερωθείτε για τις εξελίξεις μια ή δύο φορές την ημέρα από μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης.

  • Ζητήστε βοήθεια:

Αν παρόλα αυτά η ψυχολογική πίεση και η ανησυχία  που βιώνετε υπερβαίνει τα όρια εκείνων που μπορείτε να διαχειριστείτε αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Σήμερα υπάρχουν πλατφόρες, όπως το milamou.gr, που μπορούν να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη δωρεάν και ανώνυμα.

πηγή skalatimes.com

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας